Stress, burn-out en prikkelverwerking

In Nederland hebben maar liefst 1,3 MILJOEN mensen burn-out klachten! Stress heeft een grote invloed op de prikkelverwerking in de hersenen, waardoor (nog) meer overprikkeling ontstaat, waardoor weer meer stress ontstaat.. en ga zo maar door. En daar hebben heel veel mensen last van zonder het te beseffen. 

Het kan zijn dat je nooit last had van overprikkeling, totdat je meer stress kreeg en misschien zelfs een burn-out:
Je merkt dat je op een verjaardag moeite hebt met alle gesprekken die je door elkaar hoort. Dat je menigten ongemakkelijk vindt voelen en liever uit de weg gaat. Dat de zon wel erg fel in je ogen schijnt, waar is je zonnebril nou weer bebleven? Dat je kinderen die luidruchtig spelen niet meer kan verdragen en dat het gelijk irritatie oproept; vroeger werd je echt niet zo snel boos! Dat je bent afgeleid als je collega een telefoontje pleegt aan het bureau naast je.
Je voelt je moe, leeg getrokken door alle indrukken die op je af komen. Je concentratie is niet meer wat het was en aan het eind van de dag is er weinig voor nodig om je geïrriteerd te maken. Herkenbaar?

Hoe komt het dat stress zo'n sterke invloed heeft op het omgaan met zintuigelijke prikkels?

Van elke binnenkomende prikkel wordt bepaald of de prikkel belangrijk of onbelangrijk is. Belangrijke prikkels worden doorgelaten, je wordt je bewust van deze input: Je hoort iemand je naam roepen, je ziet dat de auto voor je remt, je ruikt een brandlucht.
Onbelangrijke prikkels worden tegen gehouden, je merkt deze input niet op: Je hoort de koelkast niet zoemen, je rijdt langs een reclamebord zonder het echt te zien, je ruikt je eigen parfum niet meer. 

Bij stress (of trauma) beland je in de overlevingsstand. Stress zorgt voor een verminderd gevoel van veiligheid en dat beïnvloed hoe prikkelgevoelig je bent. Om te overleven moeten er zoveel mogelijk prikkels doorgelaten worden, want er mag geen risico zijn dat je een belangrijke prikkel mist!
Op zich heel handig als je in de stress belandt doordat je achtervolgd wordt door een leeuw, dan wil je alle informatie tot je nemen zodat je niet opgegeten wordt. Niet zo handig als stress veroorzaakt wordt doordat Sinterklaas weer in het land is of doordat je een deadline moet halen.

Bij stress komen dus belangrijke en onbelangrijke prikkels door en dat is te veel, je raakt overprikkeld!
Bepaalde prikkels krijgen wel voorrang: hoge geluiden (hulpkreten van een ander), lage geluiden (gegrom van een roofdier) en het signaleren van bewegingen (sluipt er iets op je af). 
Hierdoor kan je andere prikkels minder goed onderscheiden en mis je bijvoorbeeld delen van gesprekken. Je bent onbewust veel te druk met overleven. 

Wat te doen? Tips!

Voorkomen van teveel prikkels: 

  • Maak een afweging wat je wel en niet doet op het gebied van prikkels. Wil je echt naar 3 verjaardagen in het weekend, of kies je er 1 uit waar je graag naar toe wilt gaan?
  • Zoek af en toe een rustige plek op om te werken of gebruik een concentratie-scherm om je af te schermen van visuele prikkels.
  • Telefoneer met een koptelefoon op. Dit sluit ander geluid uit en zorgt dat het gesprek in jouw beide oren binnenkomt i.p.v. in één oor.
  • Neem af en toe even pauze, drink een kopje thee, luister wat rustige muziek, ga even naar buiten.

Omgaan met overprikkeling:

  • Erken dat je overprikkeld bent. Ontkennen heeft geen zin, doorgaan zonder actie maakt het erger.
  • Zet diepe druk in! BLOEKdesign verkoopt mooie producten die diepe druk geven. Dit zorgt voor een betere verwerking van de prikkels. Dit heet ook wel prikkelregulatie.
  • Sporten/bewegen helpt. Het gebruiken van je spieren helpt om te ontprikkelen. Sporten zorgt ervoor dat je even niet aan stressvolle dingen kan denken. "Hoofd uit, hart aan!" En geeft interoceptieve prikkels wat de prikkelverwerking verbetert. 
  • Ga douchen of in bad. Dit geeft ook een vorm van diepe druk en werkt prikkelregulerend.

     

     

    Volg BLOEK op instagram en facebook voor meer info, tips & trics!

Heb je vragen of wil je advies ontvangen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.