Let nou eens op! Over dromerige kinderen.

Een beetje uit het raam staren, niet helemaal bij de les zijn... het is een dromertje! Wist je dat daar een probleem met de prikkelverwerking achter kan zitten? Vaak wordt er niets mee gedaan, want ach, wat is het toch een lekker rustig kind. Maar dat kind kan er zelf best wel eens last van hebben. Informatie die niet wordt opgepikt, ongelukjes doordat dingen in de omgeving niet opgemerkt worden. Dat is niet fijn, maar lastig en vermoeiend.
Lees hier meer over kinderen die ONDERprikkeld PASSIEF zijn en help ze een handje!

Wat zie je?

Het kind is sloom, lijkt niet helemaal wakker, reageert traag en komt moeilijk tot actie. Je merkt dat het kind informatie mist in de klas en het kan lui en ongeïnteresseerd lijken. Het is moeilijker om het kind te bereiken en het stoort zich niet snel aan dingen.

Mogelijk is het kind ONDERprikkeld PASSIEF. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt:

Zoals je ziet zijn er dus twee dingen aan de hand: de prikkelverwerking verloopt niet goed, er worden belangrijke prikkels niet doorgelaten in de hersenen en het kind neemt hierdoor niet alles waar. En daarnaast is het kind niet in staat hier iets mee te doen, het overkomt hem/haar. Dit zijn beide onbewuste processen.

Onderprikkelde kinderen (en volwassenen!) hebben extra zintuigelijke prikkels nodig. Vooral bewegings- en evenwichtsprikkels helpen, ook proprioceptieve en vestibulaire prikkels genoemd.

Voorbeelden van eenvoudig in te zetten strategieën voor onderprikkelde kinderen

  • Laat het kind staan i.p.v. zitten
  • Laat het kind iets zwaars tillen of duwen (een gieter om de planten water te geven, een kar op het schoolplein duwen, helpen iets te dragen)
  • Bewegen! Schommelen, skippiebal, boksen etc.
  • Gebruik verzwaarde producten om diepe druk te geven (in de klas zijn de verzwaarde nekkussens en verzwaarde schootkussens ideaal)
  • Geef extra prikkels met muziek, licht of geur, probeer uit wat werkt.
  • Laat ergens aan friemelen. Voor deze kinderen zijn fidget toys geen speelgoed maar hulpmiddel.
  • Laat dingen met verschillende structuren aanraken (bijv. ook schootkussen!) liefst met verschillende kleuren.

BLOEKdesign heeft mooie producten die helpen om de prikkelverwerking beter te laten verlopen, dit heet ook wel prikkels reguleren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.