Diepe druk

Als er problemen zijn met de sensorische informatieverwerking, dan kan het geven van diepe drukhelpen!

Wat is diepe druk en hoe pas je dat toe? Lees het hier.


 

Diepe druk is een rustige stevige druk op je lichaam, die als aangenaam wordt ervaren. Denk maar aan een stevige knuffel of het inbakeren van baby's! De diepe druk dringt door in de diepere huidlagen én de spieren en gewrichten. 

Personen met problemen met de prikkelverwerking kunnen veel baat hebben bij diepe druk. Het kan ook een gunstige werking hebben bij gevoelens als angst, onrust en stress.

Diepe druk  helpt het zenuwstelsel te kalmeren en geeft een rustig, kalmerend en veilig gevoel. Dit kan heel gunstige effecten geven zoals:

  • Beter in slaap vallen en doorslapen
  • Beter omgaan met stress en overprikkeling
  • Beter kunnen concentreren
  • Minder onrust ervaren, zowel lichamelijk als psychisch
  • Minder driftbuien

De hersenen denken dat prikkels vanuit diepe druk uit het lichaam zelf komen, in plaats van uit de omgeving. En dat is fijn, want prikkels die vanuit het eigen lichaam komen worden door de hersenen als veilig gezien en daardoor als prettig ervaren.

Diepe druk heeft invloed op het deel van de hersenen dat reageert op gevaar (de amygdalae in het limbisch systeem). Het heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Bij overprikkeling zorgt het ervoor dat "je emmertje prikkels" leeg loopt en je hersenen beter om kunnen gaan met de binnenkomende prikkels. 

Het rustig toepassen van diepe druk heeft invloed op de hormonen in je lichaam

  •  Het zorgt voor een afname van cortisol (de stress-hormonen)
  • Het geeft een toename van oxytocine, endorfine en dopamine (in de volksmond ook wel gelukshormonen genoemd) en serotonine (de voorloper van het slaaphormoon melatonine)

Hoe geef je diepe drukstimulatie?

De producten van BLOEK helpen bij het geven van diepe druk. Door verzwaarde hulpmiddelen te gebruiken geef je diepe druk op het lichaam.

 

Verzwarginsdekens geven diepe druk over het hele lichaam, bijvoorbeeld in bed als je gaat slapen. Maar je kan ze ook heel goed gebruiken als je overdag even op de bank of een fijne stoel gaat zitten.

Slaaptunnels geven diepe druk door een elastische stof die op je neer drukt, dit kan zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.

Verzwaarde nekkussens en schootkussens zijn geschikt om diepe druk toe te passen in de klas of op het werk. Handig als je je moet concentreren of overprikkeld bent. Ook fijn om thuis te gebruiken bij overprikkeling.

Het is belangrijk om deze hulpmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Kijk bij Info & Blog voor meer informatie.

Buiten bovenstaande opties zijn er meer manieren om diepe drukstimulatie te geven:

Een stevige knuffel of omhelzing en gemasseerd worden zijn goede opties. Maar ook zwaar werk, waarbij je spieren flink aan de bak moeten werkt als diepe druk. Bijvoorbeeld iets zwaars dragen, ergens tegenaan duwen of eraan trekken.

Heb je vragen of wil je advies vragen?