Problemen met sensorische informatieverwerking

Hier heb je kunnen lezen wat sensorische informatieverwerking is. Maar wat gebeurt er als hier problemen bij optreden? Lees gauw verder!


Je weet nu dat de informatie vanuit de zintuigen verwerkt wordt door je hersenen, maar soms lukt het de hersenen niet goed om deze informatie op de juiste manier te verwerken. Hier kan je veel last van hebben en het maakt activiteiten in het dagelijks leven moeilijker.

De hersenen kunnen de sensorische informatie (zintuig-informatie dus eigenlijk) als te veel of juist te weinig registreren. En als de binnenkomende informatie niet goed wordt verwerkt is het ook erg moeilijk om er op een adequate manier op te reageren. Als je hier veel problemen mee hebt, dan heet dit een sensorische informatieverwerkingsstoornis (SI-stoornis).

Per persoon kunnen de klachten bij een SI-stoornis erg verschillen. Sterker nog, bij dezelfde persoon kunnen de klachten per moment en per zintuig verschillen! Dat maakt dat het soms best lastig is om de stoornis goed te herkennen. 

Hier volgen wat voorbeelden om een beter idee te krijgen bij wat een SI-stoornis kan inhouden, maar onthoud dat dit maar een beperkte kijk geeft op deze stoornis:

Overgevoelig (informatie wordt door de hersenen teveel doorgegeven):

Je verdraagt de naadjes in je sokken niet en blijft dit constant voelen.

Je krimpt ineen als je wordt aangeraakt.

Je hebt een hekel aan fel licht en/of harde (onverwachte) geluiden.

Je kan je niet concentreren vanwege achtergrondgeluiden (bijvoorbeeld het zoemen van de koelkast).

Je gaat sommige winkels niet in omdat het er raar ruikt.

Je eet alleen voedsel met een bepaalde structuur of temperatuur.

 

Ondergevoelig (de hersenen geven te weinig informatie door)

Je hoor het niet als je geroepen wordt.

Je zoekt erg veel beweging op, bijvoorbeeld ronddraaien.

Je kauwt op, of  likt aan niet eetbare voorwerpen.

Je wordt angstig als je voeten niet op de grond zijn.

Je geniet van vreemde geluiden.

Je voelt niet (of pas erg laat) dat je naar de wc moet.

 

En zo kan de lijst nog eindeloos doorgaan.

Een misvatting is dat mensen vaak denken dat je OF overgevoelig bent OF ondergevoelig. Dit klopt niet. Je kan zowel ondergevoelig zijn als overgevoelig. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je overgevoelig bent voor geluid, maar ondergevoelig voor het waarnemen van informatie uit je spieren en gewrichten.

Het kan ook zijn dat je het ene moment ondergevoelig en een ander moment overgevoelig bent voor bepaalde prikkels. Bijvoorbeeld: je geniet van het bouwen van een zandkasteel en het zachte zand voelt heerlijk als het door je vingers glijdt, je krijgt er geen genoeg van! Aan het eind van de middag voelt het  zand plakkerig en onprettig en wil je het absoluut niet meer aanraken, laat staan tussen je tenen hebben zitten.

 

Twijfel je of jij zelf of bijvoorbeeld je kind problemen heeft met de sensorische informatieverwerking? Ga dan vooral naar de huisarts of rechtstreeks naar een gespecialiseerde (ergo)therapeut. Deze (ergo)therapeut kan diagnosticeren of er sprake is van een SI-stoornis en je helpen hiermee om te gaan. 

Zoek een therapeut met ervaring en de nascholing met sensorische informatieverwerking, soms nog sensorische integratie genoemd. Op de site van de Nederlandse Stichting voor Sensorische Informatieverwerking staat een lijst met gespecialiseerd therapeuten. Deze lijst is echter verre van compleet, dus zelf via google zoeken is zeker de moeite waard.
Vanuit de basisverzekering wordt per jaar 10 uur ergotherapie vergoed, een verwijsbrief van de huisarts is vrijwel nooit nodig.

BLOEKdesign verkoopt producten om de sensorische informatieverwerking beter te helpen verlopen, de producten helpen de prikkelverwerking te reguleren. BLOEKdesign is opgericht door Mariëtte Bloem, zelf ergotherapeut en moeder van een zoon met een SI-stoornis.

 

Wil je meer lezen over sensorische informatieverwerking?

Heb je vragen of wil je advies ontvangen?